.

Varmegjenvinning | hvordan kan ditt bakeri spare energi og samtidig bidra til miljøet?

Energigjenvinning er gjenvinning av energi, ofte varmeenergi, som ellers ville gått tapt i omgivelsene. Denne energien blir i stedet brukt til noe nyttig. Spesielt i industribygg hvor det omveltes store mengder med energi daglig, kan dette spare miljøet stort. Ved gjenvinning reduseres klimautslipp ved at bygget bruker gjenvunnet energi i stedet for olje og gass til oppvarming.

 

Bakehuset

Bakehuset består av elleve lokalbakerier og er et heleid selskap av NorgesGruppen. Bakeriet i Lillesand ble etablert sommeren 2006 i nye lokaler på Gaupmyr i Lillesand kommune. De er Norges største bakehus og setter tradisjoner, godt håndverk og fagkunnskap høyt.

Hvordan fungerer det?

Bakehuset Lillesand har installert fem tralleovner levert av Foodtech, med tilhørende varmegjenvinningsanlegg. Anlegget mottar damp fra avbakingen, som blir sendt fra ovnene gjennom sluser. Dampen veksler varmen via 600 meter kobberrør inn i deres kassevaskanlegg. Gjenvinningen opprettholder temperaturen i vaskevannet med rundt 60 grader celsius. Dette gjør at de tilfører minimalt med damp fra hovedanlegget og at de slipper å bruke mye energi på andre oppvarmingsmetoder. Gradene som tilføres vaskeanlegget kan reguleres via en touchskjerm på tralleovnen. Denne skjermen overvåker alle punkter i anlegget, og beregner blant annet også ut gjenvinningsgraden i Kwh til enhver tid ovnen står på. Parameterinnstillingene gjør at systemet kan innstilles etter hvor mye og hva som stekes, slik at den blir tilpasset den daglige driften til bakeriet. Varmegjenvinningsanlegget er et vedlikeholdsfritt anlegg, dette fordi den varme dampen renser rørene underveis i prosessen. I følge vedlikeholdsleder Morgan Vidar Svang Korsvik er eneste behovet et daglig tilsyn.

–          Vår tilbakemelding av systemet er positiv. Det gir stor energibesparende miljøgevinst, samt reduserte kostnader på tilført energi, forteller han.

Anlegget gjenvinner rundt 85% av dampen som kommer fra ovnene.

–          Virkningsgraden samsvarer med leverandørens spesifikasjoner, faktisk litt mer, legger han til.

Jan Henrik Ottem, teknisk sjef i Foodtech, legger til at det fungerer ekstra godt i en bakeprosess, da deig inneholder mye vann og dette vannet fordamper ved steking og blir brukt i gjenvinningsanlegget. Faktisk så blir hele 10% av vannet i deigen fordampet ved steking, og det er denne dampen som blir gjenvunnet i prosessen.

–          Dette er et frittstående anlegg som kan installeres på alle ovner, også allerede eksisterende anlegg, forklarer han.

Besparelser

Ok-tech har utviklet et eget Excel dokument som viser besparelsene ved å benytte seg av varmegjenvinneren. Eksempelvis ved 830 gram brødvekt, 480 stk brød pr ovn, fem stk ovner og seks timer baketid hver dag, vil det bli en årlig besparelse på ca. 320.000 KWH/år. Dette tilsvarer rundt 220.000 kr i året med norske gjennomsnittlige strømpriser. Med slike høye besparelser tar det ikke lang tid før gjenvinningsanleggets kostnad har blitt spart inn i strømforbruk. I dette tilfellet vil jo gjenvinningsgraden være så stor at et slikt vedlikeholdsfritt anlegg etter et par år vil ha betalt for seg selv.


Vår leverandør OK-tech

Vår leverandør av varmegjenvinningssystemet og tralleovnene er danske OK-tech. Ovnene er hi-tech bakeovner i alle størrelser som forener baketekniske kvaliteter med et flott og rengjøringsvennlig design. Varmegjenvinningsanlegget er selskapets egne oppfinnelse, og utnytter dampen fra bakeovnene opp mot 90%. De er markedsledere på tralleovner i Norge, og er en ISO 9001 godkjent produsent. ISO 9001, også kjent som den internasjonale organisasjon for standardisering, er en internasjonal anerkjent standard som brukes innen næringsområder.

 

Høres dette interessant ut? Kontakt oss gjerne.

 

Per Morten Johansen

Salgssjef
Foodtech Bakeri og Industri
Telefon: 91 88 89 45
E-post: per.morten@foodtech.no

 

 

Jan Henrik Ottem

Teknisk Sjef
Foodtech Bakeri og Industri
Telefon: 90 68 77 82
E-post: jan.henrik@foodtech.no

Siste innlegg

NYHET | Heinzelmann multifunksjonsmaskin

Foodtech presenterer Heinzelmann CHEF-X! Heinzelmann CHEF-X er en multifunksjonell, profesjonell kjøkkenmaskin, utviklet i et samarbeid mellom kokker og Heinzelmann sitt tyske ingeniørteam for å møte […]

Les mer
kuldetekniker

LEDIG STILLING SOM KULDETEKNIKER

Vil du være med på vår videre satsning?  Bli med på laget! Serviceavdelingen i FOODTECH Interiør og Storkjøkken har i dag 27 ansatte, hvorav 2 […]

Les mer

BAKERI | produksjon og utsalg

Driver du et bakeri, eller drømmer du om å starte? Foodtech kan hjelpe deg med hele prosessen – hos oss får du utstyr både til […]

Les mer