21 Nm Kjott

NM kjøttprodukter 13.-15. oktober

Denne uken skal erfarne fagfolk på kjøtt smake seg gjennom varianter av julemat og pålegg fra hele Norge. Alt fra pinnekjøtt og medisterkaker til servelat og kokt skinke skal under lupen.

Det skal smakes, luktes og tygges pinnekjøtt, ribbe, medister, julepølser og pålegg i det som er Norges største test av julemat. 550 produkter fra 62 kjøttbedrifter skal bedømmes. Rundt 300 av disse er julemat. Hele 65 forskjellige typer pinnekjøtt, like mange julepølser og rundt 25 forskjellige medisterkaker er med i konkurransen.

På kjottprodukter.no kan du søke i tidligere vinnere av NM i Kjøttprodukter: https://kjottbransjen.no/hva-vi-gjor/nm-i-kjott/tidligere-vinnere/

For kjøttbransjen er NM i Kjøttprodukter det viktigste arrangementet for smakstesting og faglig tilbakemelding. I år arrangeres konkurransen for 29. gang.

– Gull i NM henger høyt, og vi ser at medaljer i NM løftes frem både for å få hylleplass i butikk, og i markedsføringen mot forbrukerne. Og selv om ikke alle vinner, får de konstruktive tilbakemeldinger fra konkurransen som brukes internt til å gjøre forbedringer og å løfte produktene til et høyere nivå, sier sjef for NM, Svein-Erik Eide.

– Poenget med kåringen er å gi norsk kjøttindustri en uavhengig og faglig tilbakemelding på produktene sine. De blir også satt opp imot konkurrentenes produkter. Det er ingen tvil om at NM i Kjøttprodukter over tid er med på å heve kvaliteten på norske kjøttprodukter, sier Eide.

Bedømming foregår på Etterstad videregående skole 13. til 15. oktober. Juryen består i år av 23 erfarne fagfolk fra kjøttbransjen, majoriteten er pølsemakere. Hoveddommer i år er kjøttmentor Tom Chr. Johannessen fra Nofima, som for øvrig ble tildelt Stiftelsen Norsk Mats hederspris i 2019.

De siste årene har flere av de små lokalprodusentene meldt seg på NM. I konkurransen måler de krefter mot de største kjøttbedriftene som Nortura, Nordfjord Kjøtt, Fatland og Grilstad.

– Norske forbrukere som ønsker ekstra god julemat på bordet i juletiden, bør følge med når resultatene blir lagt ut kvelden 11. november. Produktene som oppnår gull i konkurransen skal være det ypperste av norsk julemat, sier Eide.

Han oppfordrer forbrukerne til å se etter kjøttprodukter i butikken merket med NM-medaljer i tiden frem mot jul. 

Fakta om NM i Kjøttprodukter
I 1983 inviterte kjøttbransjen for første gang til fagkonkurranse. Bransjen har omfavnet muligheten til å vise stolthet, kvalitet og bredde. Opplysningskontor, leverandører og øvrig fagmiljø bidrar sterkt i gjennomføringen og sikrer troverdighet og høyt nivå. I 1994 ble det for første gang kåret en Norgesmester.

For bedriftene er NM en effektiv arena for testing av egne produkter. Tilbakemeldingene på smak og konsistens fra fagdommerne gir en viktig pekepinn på hvordan produktene kan perfeksjoneres. Titler og edelt metall i NM er viktig for de ansatte som hver dag jobber med å få frem de beste produktene. Forbrukerne, innkjøpere og media legger merke til hvilke produkter og bedrifter som gjør det bra. NM i kjøttprodukter er åpen for alle bedrifter som produserer kjøttprodukter i Norge, og arrangeres av KLF.

De 62 bedriftene som deltar i NM i Kjøttprodukter 2021: Idsøe AS, Alf Strøm-Larsen AS, Arne Børresen AS, Aron Mat AS, Bakken Øvre Gårdsmat AS, Bjerke Spekemat & Delikatesse AS, Bønes Gårdsmat Drift AS, Brandbu Pølsemakeri AS, Brødrene Ringstad AS, Den Stolte Hane, Ekås AS, Fana Kjøtt AS, Fatland Jæren AS, Fatland Sandefjord AS, Fatland Ølen AS, Finsbråten AS, Fjellgarden Hovden AS, Gabbas AS, Garden Oppheim, Grilstad AS, Gunnar Ruud Catering AS, H. Mydland AS, Hadeland Viltslakteri AS, Heidrun AS, Henning Sørensen, Høvikveien kjøtt og kolonial AS, Inderøy Slakteri AS, Jens Eide AS, Kuraas AS, Leiv Vidar AS, Leksås gårdsmat AS, Løiten Hjorteoppdrett AS, Matbørsen AS, Meråker Kjøtt AS, Mere Mat AS, Mogard AS, Meny Vestfold Telemark AS, Nordfjord Kjøtt AS, Norfersk AS, Norsk Kylling AS, Nortura SA, Ole Ringdal AS, Per Reboli AS, Pers Kjøkken AS, Rein Valdresmat AS, Røroskjøtt AS, Rørosrein AS, Rosenberg Spiseforretning AS, Skjåk Turistheim Skeid Kro AS, Slakter Eftedal AS, Smedstuen AS, Solberg Pettersen AS, Meny Helgeroa, Sørlandskjøtt AS, Stanges Gårdsprodukter AS, Tingvold Park Hotel AS, Toma mat AS, Toten Kjøtt AS, Trygve Brovold Stange AS, UNIL AS, Vossakjøt AS, Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri AS,

Videregående skoler påmeldt i skolemesterskap i medister: Åssiden VGS, Levanger VGS

Kontakt: Ønsker dere å komme innom bedømmingen, prisutdelingen eller begge deler, ta kontakt med
Svein-Erik Eide, Kommunikasjonsansvarlig Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund
Mobil: 905 29 988, svein-erik@kjottbransjen.no

Siste innlegg

FREMTIDENS KANTINE

Hva skjer med kantinen i fremtiden? Dette er et aktuelt tema uavhengig av Covid19, men man kan trygt si at vi har blitt mange erfaringer […]

Les mer

KJØKKEN | til ditt serveringssted

Foodtech er en vareleverandør med lang og bred kompetanse innen storkjøkken og serveringsløsninger. Vi er en totalleverandør, noe som betyr at vi kan hjelpe deg […]

Les mer

NYHET | hygieneavdeling

Foodtech har økt sitt fokus på hygieneprodukter knyttet til produksjon og servering for små og store bedrifter. Foodtech tilbyr: Praktisk og effektiv utforming av hygienesluser […]

Les mer