skip to Main Content

HPP | Forleng holdbarheten på dine mat- og drikkevarer

Holdbarhet, et av de mest aktuelle temaene innenfor matbransjen. Hvert år kastes det enorme mengder med mat grunnet altfor kort holdbarhet. Høytrykks behandling av matvarer, også kalt HPP (High Pressure Processing), øker holdbarheten på ferske matvarer med opptil 50 dager. Teknologien bidrar ikke bare til å redusere matsvinn, men revolusjonerer måten vi øker holdbarheten på mat. Denne metoden er blitt mer og mer utbredt i resten av verden, men er foreløpig lite benyttet i Norge. Foodtech følger med på slike trender og ny teknologi, og ønsker å være en av bransjens mest innovative leverandører.

Hva er HPP?

Teknologien er et alternativ til tidligere brukte og tradisjonelle metoder, slik som varmebehandling og/eller tilsetning av holdbarhetsforlengende konserveringsmidler. Disse metodene kan ødelegge mye av næringsinnhold, smak og farge i mat, i motsetning til HPP.
HPP er en miljøvennlig ikke-termisk teknologi brukt primært ved produksjon av mat. Teknologien gjør det mulig å oppnå holdbarhet på opp mot 50 dager, samtidig som næringsstoffene og den friske smaken blir bevart. Dette fungerer ved at matvarer blir utsatt for et ekstremt høyt trykk, på 87.000 psi (pounds per square inch). Ferdig emballerte matvarer legges i store beholdere som blir ført inn i et trykkammer som fylles med vann. Trykket gjør at vegetative bakterier dør og holdbarheten økes kraftig. I tillegg til at den gode smaken blir bevart.

Clean label

Clean label er en forbrukerdrevet bevegelse som krever matvarer som inneholder naturlige, kjente og enkle ingredienser. Innholdet i matvaren skal være lett å gjenkjenne, forstå og uttale, og det skal være fritt for kunstige ingredienser og syntetiske kjemikalier. HPP sikrer den økte holdbarheten uten bruk av holdbarhets- forlengende konserveringsmidler og er en viktig parameter i «clean label» diskusjonen.

Hiperbaric

Vår leverandør, Hiperbaric, installerte deres første HPP maskin i 2003 etter noen år med utvikling. Siden den gang har de vokst til å bli verdens ledende leverandør av HPP maskiner for matindustrien. De gir en teknologisk løsning i samsvar med dagens markedskrav, det skal være naturlig, frisk og trygt. De leverer utstyr som kan brukes til både drikkevarer, som juice og smoothie, i tillegg til grønnsaker og frukt, kjøtt og fisk, barnemat, melkeprodukter og ferdigmat. Vår kunde, Juiceriet, eier den første HPP maskinen satt på norsk jord og ble installert i 2017. De benytter seg av HPP for å øke holderbarheten på sine produkter, samtidig som de bevarer vitaminer, mineraler, enzymer og minimerer oksidering.

Det er kjedene og produsentene som må gå foran å ta ansvar for å tilrettelegge for smartere og mer miljøvennlig produksjon. Ved å følge med på nye trender i inn og utland, vil Foodtech levere løsninger/teknologi som er innovative og miljøvennlige. Veien mot å bli et mer miljøbevisst samfunn starter med utstyr som er tilpasset dette.

 

Høres dette interessant ut? Kontakt oss gjerne.

Jan Roar Uthus

Produktsjef
Foodtech BWL
Telefon: 99 37 98 88
E-post:jru@foodtech.no

Back To Top