Matsvinn

MATSVINN | matproduksjon

Det kastes mat for mange milliarder kroner per år, det er ikke bærekraftig. Norsk serveringsbransje er enig om å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030. Så hvor starter vi? Det er ikke et enkelt tiltak som alene reduserer matsvinnet, men summen av mange tiltak fra innkjøp til matavfall.

Bærekraftig matproduksjon, bærekraftige kjøkken- og serveringsløsninger. Vi kan ikke si nøyaktig hvordan tema bærekraft vil påvirke vår bransje og oss som leverandør i fremtiden, men at det vil skje endringer innen råvarekontroll, eksponering og lagring av mat samt matsvinn er hevet over enhver tvil. Foodtech jobber aktivt med å finne gode løsninger som gjør at du kan nå dine bærekraftsmål, vi kan, sammen med deg, finne løsninger som fungerer for deg og din hverdag.

Vårt viktigste bærekraftmål er å bistå våre kunder å nå sine!

Når vi snakker om reduksjon av matsvinn i serveringsbransjen er det viktig å se helheten fra varebestilling til matavfall.

1 RÅVAREKONTROLL | riktig mengde

Reduksjon av matsvinn starter med gode rutiner/systemer rundt innkjøp. Det finnes i dag mange systemer for innkjøp og oversikt, og flere er under utvikling. Foodtech leverer ikke systemer for råvarekontroll, men det er en viktig del av helheten når målet er å redusere matsvinn.

2 LAGRING | holdbarhet

Gode rutiner rundt nedkjøling og lagring, samt effektive løsninger med god logistikk gir økt matsikkerhet og lengre levetid på produkter. Eldre anlegg og treg nedkjøling vil påvirke levetiden og produktkvaliteten. Riktig metode, rutine og anlegg er viktig. Foodtech leverer alt fra små hurtigfrysere til store anlegg, ikke bare i form av rom men også tunneler og spiraler. Bruk av Co2 som kjølemedie i industriell kjøling er i anmarsj. Kunnskapen om regulering av installasjoner med kjøl og frys er på plass og vårt første pilotanlegg viser strålende resultater.

3 EKSPONERING | holdbarhet

Moderne kjøleteknikk kan bidra til forlenget holdbarhet og bedre kvalitet. Kuldegardiner med soft luftstrøm kontra kjøleplater vil sammen med for eksempel automatisk hev og senk av lokk bidra til økt kvalitet og holdbarhet. Vi har i dag kjøledisker med kjøleromskvalitet for eksponering av de fleste varegrupper. Dette gir økt holdbarhet og bedre kvalitet for sluttkunde.

Et eksempel er Rosenberg i Lillestrøm som har det siste innen kjøledisk for kjøttprodukter. Nye tanker innen kjøling og ny vifteteknikk med meget lav sirkulasjon sikrer lenger holdbarhet, lavere vektreduksjon og man behøver ikke tømme disker hver kveld, de kan brukes som lager. Kunde har selv utført tester som viser at vektreduksjon på eksponerte produkter er ca 5 % lavere. Alle disse faktorene gir kunde en lavere TCO enn deres tidligere kjøledisker. Les mer om Rosenberg

4 MATAVFALL | gjenvinning

Vi forventer at det vil komme kommunale og statlige tiltak og løsninger innen matavfall, mens vi venter på det så finnes det i dag gode løsninger som reduserer matavfallsmengden.

Er matavfall mengden for stor finnes det en del alternativer som kan dra ut fuktighet og redusere volum opp til 70 % – 80 %, en fordel om man har dårlig plass og man reduserer kostnaden ved bortkjøring. Dette finnes systemer som ikke bare tar ut fuktigheten av avfallet men også kverner og tørker det til en helt tørr masse. Dette gir maks reduksjon på vekt og volum, men det unike er at man får en tørr masse som ikke utvikler lukt og som tåler lagring slik at større volum kan hentes.

5 REWORK | restråstoffutnyttelse

Det forskes og testes mye rundt hvordan man kan utnytte restråstoff i produksjon av nye produkter og vi er involvert i flere prosjekter. Ølsprøtt er ett eksempel, her er det benyttet mesk fra lokale bryggerier til å utvikle et helt nytt produkt. Gjenbruk av overskuddsproduksjon (svinn) i bakerbransjen er et annet eksempel hvor vi maler, bløtlegger og lager surdeig av restene etter dagens produksjon. Surdeigen brukes til produksjonen av bakervarer de neste dagene, noe som hever kvaliteten betydelig. Bioco er et samarbeidsprosjekt mellom Felleskjøpet Agri og Nortura som går ut på å benytte ny teknologi kalt enzymatisk hydrolyse til foredling av skjærebein av kylling og kalkun. De forsker nå på hvorvidt proteinet fra kyllingskråget kan bli brukt i det humane marked, eksempelvis i proteinpulver.

FOODTECH’nology er FOODTECH sitt samlebegrep for å belyse våre agenturers fortinn innen innovasjon og bærekraft.

Våre produsenter fokuserer mye på å imøtekomme fremtidens krav innen;

  • Redusert energi, vann og kjemikalier
  • Økt holdbarhet på lagrede og eksponerte varer
  • IOT kommunikasjon
  • Matsvinn
  • Restråstoff utnyttelse

Fokus på disse punktene samt bedre kvalitet på utstyret gir oss et bedre TCO regnestykke.

Vil du vite mer om hvordan Foodtech jobber med tema bærekraft og matsvinn? Se vår brosjyre “Bærekraft på menyen” eller kontakt Raymond Wiig på raymond@foodtech.no

Siste innlegg

Covid-19 pandemien.

Foodtech tar Covid-19 pandemien på alvor. Derfor opprettholder vi drift og vil være tilgjengelige for våre kunder med nye maskiner, deleleveranser og service slik at norsk matindustri, dagligvarebutikker, bensinstasjoner og andre serveringssteder kan operere så effektivt som mulig til tross for krisen vi nå opplever. Vi har strenge rutiner for renhold av verktøy og utstyr som brukes i forbindelse med service og holder kontinuerlig et øye med nye tiltak og regler fra regjeringen.

Les mer

DAGLIGVARE | nytt magasin

Visste du at Foodtech leverer alt utstyr du trenger til din dagligvarebutikk? I vårt nye magasin for dagligvare kan du lese mer om hva Foodtech kan hjelpe deg med og se litt av vårt utvalg for butikk.

Les mer

Foodtech sponser NM i kjøttprodukter

Foodtech har inngått et 2 års samarbeid med Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund om sponsing av Norgesmesterskapene i kjøtt frem til høsten 2021. NM består av 2 konkurranser i året, en knyttet til julemat og en knyttet til grillsesongen. Syvende november er kåringen for julemat, med Foodtech som samarbeidspartner.

Les mer