Matsvinn

MATSVINN | matproduksjon

Det kastes mat for mange milliarder kroner per år, det er ikke bærekraftig. Norsk serveringsbransje er enig om å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030. Så hvor starter vi? Det er ikke et enkelt tiltak som alene reduserer matsvinnet, men summen av mange tiltak fra innkjøp til matavfall.

Bærekraftig matproduksjon, bærekraftige kjøkken- og serveringsløsninger. Vi kan ikke si nøyaktig hvordan tema bærekraft vil påvirke vår bransje og oss som leverandør i fremtiden, men at det vil skje endringer innen råvarekontroll, eksponering og lagring av mat samt matsvinn er hevet over enhver tvil. Foodtech jobber aktivt med å finne gode løsninger som gjør at du kan nå dine bærekraftsmål, vi kan, sammen med deg, finne løsninger som fungerer for deg og din hverdag.

Vårt viktigste bærekraftmål er å bistå våre kunder å nå sine!

Når vi snakker om reduksjon av matsvinn i serveringsbransjen er det viktig å se helheten fra varebestilling til matavfall.

1 RÅVAREKONTROLL | riktig mengde

Reduksjon av matsvinn starter med gode rutiner/systemer rundt innkjøp. Det finnes i dag mange systemer for innkjøp og oversikt, og flere er under utvikling. Foodtech leverer ikke systemer for råvarekontroll, men det er en viktig del av helheten når målet er å redusere matsvinn.

2 LAGRING | holdbarhet

Gode rutiner rundt nedkjøling og lagring, samt effektive løsninger med god logistikk gir økt matsikkerhet og lengre levetid på produkter. Eldre anlegg og treg nedkjøling vil påvirke levetiden og produktkvaliteten. Riktig metode, rutine og anlegg er viktig. Foodtech leverer alt fra små hurtigfrysere til store anlegg, ikke bare i form av rom men også tunneler og spiraler. Bruk av Co2 som kjølemedie i industriell kjøling er i anmarsj. Kunnskapen om regulering av installasjoner med kjøl og frys er på plass og vårt første pilotanlegg viser strålende resultater.

3 EKSPONERING | holdbarhet

Moderne kjøleteknikk kan bidra til forlenget holdbarhet og bedre kvalitet. Kuldegardiner med soft luftstrøm kontra kjøleplater vil sammen med for eksempel automatisk hev og senk av lokk bidra til økt kvalitet og holdbarhet. Vi har i dag kjøledisker med kjøleromskvalitet for eksponering av de fleste varegrupper. Dette gir økt holdbarhet og bedre kvalitet for sluttkunde.

Et eksempel er Rosenberg i Lillestrøm som har det siste innen kjøledisk for kjøttprodukter. Nye tanker innen kjøling og ny vifteteknikk med meget lav sirkulasjon sikrer lenger holdbarhet, lavere vektreduksjon og man behøver ikke tømme disker hver kveld, de kan brukes som lager. Kunde har selv utført tester som viser at vektreduksjon på eksponerte produkter er ca 5 % lavere. Alle disse faktorene gir kunde en lavere TCO enn deres tidligere kjøledisker. Les mer om Rosenberg

4 MATAVFALL | gjenvinning

Vi forventer at det vil komme kommunale og statlige tiltak og løsninger innen matavfall, mens vi venter på det så finnes det i dag gode løsninger som reduserer matavfallsmengden.

Er matavfall mengden for stor finnes det en del alternativer som kan dra ut fuktighet og redusere volum opp til 70 % – 80 %, en fordel om man har dårlig plass og man reduserer kostnaden ved bortkjøring. Dette finnes systemer som ikke bare tar ut fuktigheten av avfallet men også kverner og tørker det til en helt tørr masse. Dette gir maks reduksjon på vekt og volum, men det unike er at man får en tørr masse som ikke utvikler lukt og som tåler lagring slik at større volum kan hentes.

5 REWORK | restråstoffutnyttelse

Det forskes og testes mye rundt hvordan man kan utnytte restråstoff i produksjon av nye produkter og vi er involvert i flere prosjekter. Ølsprøtt er ett eksempel, her er det benyttet mesk fra lokale bryggerier til å utvikle et helt nytt produkt. Gjenbruk av overskuddsproduksjon (svinn) i bakerbransjen er et annet eksempel hvor vi maler, bløtlegger og lager surdeig av restene etter dagens produksjon. Surdeigen brukes til produksjonen av bakervarer de neste dagene, noe som hever kvaliteten betydelig. Bioco er et samarbeidsprosjekt mellom Felleskjøpet Agri og Nortura som går ut på å benytte ny teknologi kalt enzymatisk hydrolyse til foredling av skjærebein av kylling og kalkun. De forsker nå på hvorvidt proteinet fra kyllingskråget kan bli brukt i det humane marked, eksempelvis i proteinpulver.

FOODTECH’nology er FOODTECH sitt samlebegrep for å belyse våre agenturers fortinn innen innovasjon og bærekraft.

Våre produsenter fokuserer mye på å imøtekomme fremtidens krav innen;

  • Redusert energi, vann og kjemikalier
  • Økt holdbarhet på lagrede og eksponerte varer
  • IOT kommunikasjon
  • Matsvinn
  • Restråstoff utnyttelse

Fokus på disse punktene samt bedre kvalitet på utstyret gir oss et bedre TCO regnestykke.

Vil du vite mer om hvordan Foodtech jobber med tema bærekraft og matsvinn? Se vår brosjyre “Bærekraft på menyen” eller kontakt Raymond Wiig på raymond@foodtech.no

Siste innlegg

NYHET | Heinzelmann multifunksjonsmaskin

Foodtech presenterer Heinzelmann CHEF-X! Heinzelmann CHEF-X er en multifunksjonell, profesjonell kjøkkenmaskin, utviklet i et samarbeid mellom kokker og Heinzelmann sitt tyske ingeniørteam for å møte […]

Les mer
kuldetekniker

LEDIG STILLING SOM KULDETEKNIKER

Vil du være med på vår videre satsning?  Bli med på laget! Serviceavdelingen i FOODTECH Interiør og Storkjøkken har i dag 27 ansatte, hvorav 2 […]

Les mer

BAKERI | produksjon og utsalg

Driver du et bakeri, eller drømmer du om å starte? Foodtech kan hjelpe deg med hele prosessen – hos oss får du utstyr både til […]

Les mer